torsdag 6. mars 2014

Marin meditasjon på 82°N 20°ØJeg skulle så gjerne ha delt ha delt dette øyeblikket med deg. Her jeg våkner av isflak som banker på skipssiden og  vil vise meg sin verden. Her jeg står på tærne i lugaren og ser ut gjennom mitt koøye til Arktis. Her jeg lar en mosaikk av  isflak fylle syn og sinn - og hver nerve i kroppen kjenner på at her er jeg så uendelig liten i det store hvite. Slik er det å våkne på RV Lance på toktets tredje dag. Slik er det å våkne på 82°N 20°Ø. Slik våkner en ikke ofte i livet.
            RV Lance og vi om bord duver i en verden av is, råker og himmel. Store, tunge dønninger fra sør får ishavet til å bølge. Synet av et bølgende ishav utfordrer ens oppfatninger av hva som er mulig. For det stemmer ikke helt at et tilsynelatende hardt landskap av is kan bevege seg som vann. Men det gjør det. Og magen min bekrefter det øyet ser. Ishavet bølger. RV Lance duver. Og jeg er kvalm. Jeg blir liggende i horisontalen til vekkerklokken av isflak utenfor lugaren får meg opp å stå. Uggen tasser jeg bort til koøyet for å se. Og mens jeg beundrer den polare utsikten, skjer mirakelet. Kvalmen forsvinner. Jeg kjenner skeptisk etter. Det kan ikke være mulig? At den engstelige landkrabben faktisk kan takle et duvende ishav uten å mate krabbene? Det virker slik. Jeg smiler mot dønningene der ute og ser fram til dagens filtreringsøkt i et laboratorium uten vinduer.
            Når den smilende landkrabben ankommer arbeidsdekket, er hvert laboratorium allerede fylt med hektisk aktivitet. Vannprøvene fra 1000 meter har akkurat kommet opp og alle 18 forskere er nå i gang med å hente sitt delte volum. Dypvannet skal nå filtreres, analyseres og inkuberes etter alle kunstens regler. Og jeg skal endelig få filtrere igjen! Å filtrere går ganske enkelt ut på å sile vann gjennom filtre. Filtrene kommer i forskjellige materialer og med ulike maskestørrelser. Slik kan man filtrere ut akkurat de størrelsesgruppene av organismer man ønsker å se nærmere på. Ganske enkelt, ikke sant?
Klorofyll er det pigmentet som planter bruker når de gjennom fotosyntesen lager karbon av sollys, vann og karbondioksid. Mikroskopiske alger står for en stor andel av fotosyntesen i havet - og på jorden. Karbon som andre organismer trenger for å leve. Karbon som får det marine økosystemet til å fungere. Siden klorofyll sier noe om mikroalgenes utgangspunkt for å sanke karbon gjennom fototsyntesen, er marinbiologer over gjennomsnittet interessert i å måle konsentrasjonene av dette livsviktige pigmentet. Derfor skal Jorun Egge og Svein Norland fra Universitetet i Bergen filtrere litervis med sjøvann på jakt etter klorofyll på dette toktet, og jeg er så heldig at jeg får filtrere sammen med dem!
Filtreringslaboratoriet vårt er fylt med trakter, oppsatser, klemmer, målekolber og en evig during fra vakuumpumper som hjelper vannet gjennom filtrene. En hypnotiserende lyd, faktisk. For de som liker den slags. Og jeg er én av dem. Jeg simpeltent elsker å filtrere. Gjennom mine år som marinbiolog, har jeg filtrert hele Barentshavet. Minst. Som for så mange typer kjærlighet, er den ikke alltid like lett å forklare. Kanskje er det noe med de endeløse gjentakelsene av montering av filtre og oppmåling av sjøvann? Kanskje er det noe med iskaldt sjøvann som sildrer i klare glasskolber? Eller kanskje det er noe med den før nevnte lyden av vakuumpumpen? Filtrering får meg til å glemme verden rundt meg. Mens sjøvann drypper og pipler gjennom kolber og filtre, strømmer tankene fritt. For meg er derfor filtrering en form for meditasjon. Og nå er jeg endelig i gang med første filtreringsøkt. Min helt egne marine meditasjonsstund på 82°N 20°Ø! Jeg skulle så gjerne ha delt dette øyeblikket med deg. Men jeg mistenker at akkurat dette øyeblikket kun er for helt spesielt interesserte…

1 kommentar:

 1. Jeg føler meg så velsignet igjen i mitt ekteskap etter at doktor SHARAJA tok tilbake mannen min som skiltes med meg i god 6 måneder. Er GABRIELA etter navn. Selv om det har munn over hele kroppen min, vil det ikke være nok å takke doktor SHARAJA for hans hjelp i livet mitt. Min mann separert med meg i 6 måneder og har vært i smerter og smerte uten ham. Så jeg søkte etter hjelp overalt, men ingenting virket ikke før jeg møtte Doctor SHARAJA som jeg kontaktet på nettet. Jeg forklarte min situasjon for ham, og han lovet at mannen min vil komme tilbake til meg innen 24 til 48 timer så langt at mitt hjerte fortsatt slår for ham. Jeg trodde på ham, og han forberedte en stave for meg og mannen min ringte meg akkurat da doktor SHARAJA sa. Han pleide og sa at han trenger meg tilbake, og nå lever vi lykkelig igjen de siste 9 månedene. Alle der ute, leser artikkelen min som trenger hjelp, bør kontakte ham ... E-post. Dr Sharajasid via sharajasid@gmail.com for mer informasjon
  Hvis du er der ute, går du gjennom noe av dette
  Problemene nedenfor er han også perfekt
  (1) Vil du ha din ex tilbake?
  (2) Har du alltid dårlige drømmer?
  (3) Vil du bli markedsført på kontoret ditt?
  (4) Vil du at kvinner / menn skal løpe etter deg?
  (5) Vil du ha et barn?
  (6) Du vil være rik?
  (7) Vil du knytte din mann / kone til å være
  din for alltid?
  (8) Trenger du økonomisk assistanse?
  (9) Har du blitt scammed og du vil
  gjenopprette tapte penger?
  Hvis du trenger eller vil ha informasjon om kjærlighet eller
  penger staver du kan få det problemet løst
  i dag på stav av løsningstempel ...
  Hvordan ha et lykkeligere ekteskap uten å vente på at ektefellen skal forandre seg

  SvarSlett